zondag 20 december 2009

Roodvonk

Roodvonk is een infectie door een bacterie. streptokokbacteriën wordt bij hoesten en praten overgedragen via druppeltjes in de lucht.
De streptokokbacteriën kan naast roodvonk ook andere ziektebeelden veroorzaken bijvoorbeeld: keelontsteking en huid infecties. De incubatietijd is van 1 tot 7 dagen dit is de tijd van moment van besmetting en moment waarop de eerste verschijnselen ontstaan.
Roodvonk begint met koorts, hoofdpijn, keelpijn, braken. Na 24 uur verschijnen er diep rode vlekjes die zich verspreiden over de romp ledematen en het gezicht behalve rond de neus en mond. Kenmerken van roodvonk is de frambozen tong eerst is die helemaal beslagen daarna rood met puntjes.
Na een paar dagen verbleek de huiduitslag en na tien tot veertien dagen begint de huid te vervellen vooral bij de handen en voeten. Roodvonk is goed te bestrijden met antibiotica. Zonder behandeling is roodvonk besmettelijk tot de vervelling stopt. Na 24 uur met behandeling is de besmetting voorbij.
Het is belangrijk zelf een aantal maatregelen te nemen voordat et kind roodvonk heeft. Laat kind niet naar school gaan tenzij de behandeling 24 gelden al gestart is leer kinderen hun hand voor de mond te doen bij het hoesten raat pleeg de huisarts bij de verschijnselen van roodvonk die kan de juiste behandeling voorschrijven.

Geen opmerkingen: